ArtPero

Het concept ArtPero is gebaseerd op een aantal museumbezoeken tijdens een Europese rondreis van Peter Van Elderen, docent schilderkunst in ’t Verloren Uurke, in het voorjaar van 2019. De museumbezoeken worden in de lezingen van ArtPero uitvoerig besproken en geplaatst in een breed kader van kunststromingen, het politiek klimaat en de sociaal-economische achtergronden.

Peter bespreekt artiesten, kunstwerken en musea in detail. Het technisch aspect van de schilderijen, de stijl of de vergelijking van de kunstenaars, geven samen met het uitgebreid artistiek inhoudelijke een algemeen beeld van de schilderkunst per onderwerp of thema.

Het voornaamste doel van deze lezingen is het breder bekendmaken van de rijke culturele aspecten rondom ons. De evolutie van de kunst, het leren begrijpen van kunst en het leren kijken naar kunst.

De presentaties duren ongeveer één uur. Nadien biedt ’t Verloren Uurke je een glaasje cava aan.

17/11/2019

Bonnard / Les Nabis

 

Aan het einde van de 19de eeuw ( 1888 ) ontstaat de groep Les Nabis (Hebreeuws voor visionair) in het Franse Pont Aven  – onder invloed van de werken van Gauguin en de ideeën van Paul Sérusier. Vuillard , Bonnard, Sérusier en Denis zijn de belangrijkste drijvende krachten van deze kunststroming.

Kleur en het decoratieve aspect nemen een belangrijke plaats in en ze zijn een zeer waardevolle basis voor het latere protagonisten zoals Matisse en Wouters, het expressionisme en de verdere evolutie van het modernisme.

15/12/2019

Wilhelm Hammershoi | Michael Borremans

 

Wilhelm Hammershoi was een Deense schilder uit de 19 de eeuw met een eigen specifieke stijl. Zijn werken hebben een rustgevend karakter. Ze omvatten een sfeer waarin licht en grijstinten de esthetische aspecten van de interieurs die hij schildert op een zeer gebalanceerde manier weergeven. De afwezige blikken van de geportretteerden en het “over schouder” weergeven van het model, vinden we in onze tijd ook terug bij Michael Borremans. Een vergelijking van deze kunstenaars is een boeiend item om aan bod te laten komen.

26/01/2020

Rome | Villa Borghese |

De Metamorfosen van Ovidius

 

Ovidius’ Metamorfosen, de Renaissance en Barok. Tijdens een aantal bezoeken aan Rome werd telkens de Villa Borghese bezocht. De indrukken, opstelling, het fantastische vakmanschap van Bernini, tentoongesteld in het fantastische kader, komen aan bod.

De studie van Daphné en Apollo is een fantastisch thema dat niet alleen de technische topkwaliteit van het Bernini atelier weergeeft, maar ook de kunst en de wetenschap en kennis van de klassieke geschriften in de renaissance.

22/03/2020

Kubisme

 

We gaan terug naar het kubisme, een kunststroming uit het begin van de 20e eeuw. Van het ontstaan – in de kunstwerken van Paul Cézanne – tot het opgaan in verschillende stromingen. Wie waren de leidende figuren en factoren? Waartoe heeft het kubisme geleid? Het komt allemaal aan bod in de lezing, waar ook Picasso en Braque nooit ver weg zijn.
De Tentoonstelling in Centre Pompidou, Parijs, vormt de leidraad. Maar ook de belangrijke collecties uit de Reina Sofia met Guernica en een aantal belangrijke Juan Gris uit deze periode.

26/04/2020

Basquiat / Picasso

 

Je kent er vast wel één, een kunstenaar die zijn stempel drukt op de toekomst en de ontwikkeling van de kunst. Zoals Pablo Picasso, iemand die de hele tijd zocht naar vernieuwing en steeds verder wilde gaan dan de anderen. Men vergelijkt hem met – de veel te vroeg gestorven – Jean-Michel Basquiat.

Basquiat startte als street artist in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw. Hij was zeer goed bevriend met Warhol, Clemente en Schnabel. Basquiat is een icoon en schilderde net als Picasso zijn vrienden, zijn New York.

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt 't Verloren Uurke gebruik van cookies. Als je onze site blijft gebruiken ga je akkoord met het gebruik van deze cookies.